Kenmerken van de belangrijkste papiersoorten

De papierstofsamenstelling

Al naar gelang de gebruikte grondstoffen onderscheidt men lompenhoudend, houtvrije en houthoudende papiersoorten. Omdat de verschillende grondstoffen zich goed laten mengen is de variatie ook zeer groot.

Lompenpapier, papier dat voor 100% uit linnen, katoen en lompen bestaat zijn de duurste papiersoorten die er bestaan en daarom ook schaarser.

Meer toegepast worden lompenhoudende papiersoorten bijvoorbeeld voor waarde- en bijbeldruk of voor hoogwaardig briefpapier.

Houtvrije papiersoorten, bestaan uit cellulose. Fijne boek- en tekenpapieren zijn soms ook met lompen veredeld. Houtvrij papier heeft ten opzichte van houthoudende soorten verschillende voordelen: de vezels zijn langer, elastischer en het papier is vaster en beter voor veredeling geschikt. Bovendien vergeelt het minder snel. De papierindustrie heeft hulpstoffen ontwikkeld die het papier beschermen tegen het ouder worden.

Houthoudende papiersoorten, bestaan hoofdzakelijk uit houtslijp, meestal met een beperkt aandeel celstof. Indien het aandeel houtslijp onder een bepaald percentage ligt spreekt men van licht houthoudend superwit papier.

Papierclassificatie

Ongestrekenpapier moeten vast, goed bedrukbaar zijn en een goede opaciteit hebben. Zij bestaan uit vezel- en hulpstoffen, zijn ongestreken, zoals ze uit de papiermachine komen. Ongestrekenpapier kan wit, gekleurd, houtvrij, houthoudend en uit recyclingvezels* gemaakt worden.

Werkdruk houthoudende, opdikkende papiersoorten.

Gestrekenpapier zijn tweezijdig gestreken papiersoorten. Zij kunnen mat en glanzend zijn. De strijklaag is per kwaliteit verschillend, maar bijna altijd lager als bij de kunstdrukpapieren. De strijklaag bij kunstdrukpapieren is minimaal 20 m. per zijde. Glanzend gestreken papiersoorten ontstaan door de nabewerking op een kalander. De mat gestreken papiersoorten winnen aan populariteit omdat een reflectie vrije weergave van afbeeldingen mogelijk is. Voor de drukker zijn deze papiersoorten soms problematischer omdat de schuurweerstand lager is. Drukwerk met veel inkt dient voor het verwerkt wordt goed te drogen. Bovendien laat zich deze schuurweerstand verbeteren door speciale drukinkten te nemen of het drukwerk te veredelen.

LWC (light weight coated) is lichtgewicht, tweezijdig machinegestreken papier voor de rotatie, die ondanks lage gramsgewicht van 35 tot 80* g/m2 een goede opaciteit hebben. Dit papier heeft goede druktechnische eigenschappen en wordt voor offset en diepdruk vervaardigd. Haar toepassingsgebied vindt men in mailings, folders, brochures, magazine’s en catalogi.

Kunstdrukpapier wordt in een aparte arbeidsgang op beide zijden nagestreken, het papier krijgt een dikkere strijklaag dan die op m.c. papier. De strijklaag bestaat uit fijne minerale vulstoffen (china clay, krijt) en een bindmiddel (caseine) of kunststof dispersie. De strijklaag is ca. 1/3 van het totale papiergewicht. Kunstdrukpapier beantwoordt aan de hoogste kwaliteitseisen. In offset kan men op deze papieren met fijne rasters zeer goede resultaten behalen.

Papiersoorten met een gegoten laag mogen niet onder de gestreken papiersoorten worden gerangschikt. Het zijn hoogglanzende papiersoorten. Het glanseffect ontstaat doordat de opgebrachte laag onmiddellijk langs een zeer hooggepolijste en verwarmde cilinder wordt geleid, daarbij verdampt het vocht uit de strijklaag en de gepolijste cilinder zorgt voor de gladheid van het papier. Omdat deze papiersoorten niet gesatineerd worden hebben zij een hoog volume.

Deze papieren vallen op door hun goede technische eigenschappen en hun hoogwaardige uitstraling. Daarom lenen zij zich uitermate voor hoogwaardig drukwerk. In combinatie met hoogglanzende drukinkten kan een druklak overbodig worden. Tot deze papieren behoren Kromekote en Chromolux.

Chromopapier is een eenzijdig gestreken papiersoort, die zowel in wit als kleur, glad en mat te verkrijgen zijn. Al naar gelang toepassingsgebied moeten zij aan verschillende criteria voldoen.

De papiersoorten zijn bijv. geschikt voor preeg- brons- of lakveredeling of zijn nat- en loogbestendig.

Etikettenpapier moet natsterk en loogbestendig zijn. De hoge natsterkte voorkomt dat bij het vullen van de flessen het etiket beschadigd wordt. Door hun loogbestendigheid blijven de etiketten ook na het los weken bijeen. Bovendien moeten deze etiketten nat-opaak, formaatstabiel en afwrijfvast zijn. Een preegstramien aan de rugzijde houdt de etiketten, ook bij wisselende vochtigheid, goed vlakliggend. Voor iedere bestemming een speciaal etiket, dit maakt dat de keus in etikettenpapier zeer gevarieerd is.

Pakpapier zijn meestal houthoudende en volgelijmde Chromopapiersoorten met hoge glans en goede opaciteit. Ze zijn bijzonder stijf en knikvast en preeg-, brons- en lakvast. Pakpapier is fysiologisch en toxicologisch getest en beantwoorden aan de normen van de Keuringsdienst voor Waren. Zij worden hoofdzakelijk ingezet voor het verpakken van levensmiddelen.

Wikkelpapier komt met verschillende materialen in contact zoals blik, glas en kunststof. Bij diepvriesproducten moeten ze condenswater afstoten en ten opzichte van metaal corrosieneutraal zijn. Verdere kenmerken zijn: hoge witheidsgraad, glans en goede druktechnische eigenschappen.

Metaalpapier wordt met een dunne aluminium laag ‘bedampt’. De zilverglans bezorgt dit papier het predikaat ‘uiterst waardevol’, bovendien is dit proces milieuvriendelijker dan het bronsproces.